In een nog niets eens zo ver verleden was de TL-verlichting immens populair. In de keuken, in de schuur of op kantoor kwam je grote rijen van dit soort licht tegen. Het kon niet fel genoeg zijn en hoe meer des te beter. Je moest op kantoor natuurlijk alles duidelijk kunnen zien. Bovendien was het een relatief goedkope en makkelijk te plaatsen soort lamp. Hoewel de ledlamp massaal de gloeilamp heeft verdrongen zie je op veel plekken nog de traditionele tl-lamp hangen. Toch hoe je deze niet met armatuur en al te slopen en weg te gooien.
Veel van de Led TL armatuur hebben namelijk exact dezelfde lengte als de oude traditionele modellen. De fitting staat bekend onder het type G13. Op deze manier passen de nieuwe Led TL lampen in het contact van de vroegere TL-armatuur.
Oud versus nieuw
Bij de oude traditionele TL wordt het gebruiksgemak snel minder als de levensduur ten einde loopt. Het ding begint dan te knipperen en de starter kan regelmatig gaan haperen. Een irritant klikgeluid en een knipperlicht wat je werkplezier en woonplezier beslist niet bevorderde. Bij een groot kantoor volgehangen met TL was de facilitaire- of technische dienst dan bijna dagelijks op pad om de buizen te vervangen.
Gelukkig komen al deze nadelen bij een Led TL niet meer voor. Wist je dat een Led TL gemiddeld 50.000 uur mee gaat terwijl de vroegere gloeilamp er na 1000 uur al mee op kon houden. In verhouding tot de vroegere TL-buis gaat Led TL gemiddeld vijf keer langer mee. Dat scheelt behoorlijk in de energiekosten terwijl ze ook minder vaak te vervangen hoeven worden. In deze tijd waarin energiekosten de pan uit rijzen hoeft het dan ook geen uitgebreid betoog waarom niet te kiezen voor een lamp die een forse besparing op de energierekening kan opleveren.
Instellen
Wanneer je de oude tl-buizen in huis en op kantoor gaat vervangen door de energiezuinige Led TL, is het goed om te weten dat er ook de mogelijkheid bestaat om buizen van verschillende lengtes aan te schaffen. Die lengtes variëren tussen de 30 en 500 centimeter. Daarnaast zijn er modellen waarbij je de lichtsterkte kunt instellen. Veel van die led verlichting is namelijk traploos regelbaar zodat je niet altijd in het felle licht hoeft te zitten. Het blijft echter raadzaam om een specialist naar de lichthuishouding op kantoor of thuis te laten kijken en deze optimaal af te stellen. Het zou toch jammer zijn dat de prachtige ledverlichting niet op een juiste manier wordt toegepast en werknemers of huisgenoten klagen over de lichtinval.
Slim
Wil je helemaal voor het gemak gaan dan kun je tegenwoordig je lampen met een app aansturen. Dit moeten dan wel slimme lampen zijn die connectie kunnen maken met het aanwezige wifi-netwerk. Je kunt op deze manier niet alleen de kleurtemperatuur instellen maar ook de tijdstippen wanneer de verlichting aan en uit moet gaan. Bij sommige apps kun je zones instellen waaraan je een onbeperkt aantal slimme lampen kunt koppelen.