WonenGeef je ramen een zomerse make-over

Geef je ramen een zomerse make-over

De lenteschoonmaak, dat is echt geen verzinsel van de supermarkten. Met het mooie weer halen we allemaal het grof geschut boven: kasten worden opnieuw georganiseerd, zolders leeggemaakt, vloeren geboend… En, ook heel typisch voor de ‘voorjaarskuis’: de gordijnen worden afgehaald en grondig gewassen. Waarom maak je daar geen gebruik van om je ramen een zonnige make-over te geven? Met deze tips doe je dat snel, eenvoudig en goedkoop! 

Zomer- versus winterramen

In de winter maken we het graag gezellig binnen: kaarsjes, extra dekentjes, veel kussens en we sluiten de heerlijk dikke gordijnen al vroeg op de avond. In de zomer mag het echter allemaal wat frisser en zonniger. Dan hebben we helemaal niet zoveel nood aan dikke stoffen en warme materialen. Dan is het de koelte die telt. 

De lente is dus eigenlijk het ideale moment om je winterse gordijnen te vervangen door meer zomerse raamdecoratie. Breng de dikke wintergordijnen naar de nieuwkuis en berg ze tot het najaar op. In het najaar, wanneer de dagen weer wat korter worden en je nood krijgt aan een extra dekentje in de sofa, doe je het omgekeerde. Zo heb je tweemaal per jaar een heel nieuw interieur! Het gevoel van nieuw, plus op een, twee, drie de juiste winterse of zomerse sfeer in huis. Win-win!

Lichte stoffen

In de zomer denk je ook best praktisch. De ramen gaan al sneller eens open blijven staan, ook ’s nachts. Dan zijn verschillende lagen gordijnen sowieso niet handig. In de zomer wil je ook graag het felle zonlicht buitenhouden, maar hoeft het nu ook niet helemaal pikkedonker te worden. Kies daarom bijvoorbeeld voor witte of lichtgrijze vouwgordijnen. Die filteren het licht heel mooi en geven je interieur een lichtere, strakke zomerlook. 

Moet je ruimte wel echt verduisterd worden, bijvoorbeeld in een kinderkamer? Ook dan bestaan er vouwgordijnen die al het licht buitensluiten, zonder dat ze heel zwaar overkomen als decoratie. Bij sommige modellen kan je zelf de lichtinval zelf bepalen. Handig! 

Frisse kleuren

’s Winters houden we van warmte. Dan kiezen we vaak donkere, zwoele kleuren als blauw, zwart en bordeaux. Die passen ook perfect bij de sfeer van gezellige familiefeesten. In ze zomer mag het allemaal wel wat koeler. Ga daarom eerder voor lichte kleuren die je huis doen baden in licht. Daarbij denk je in de eerste plaats aan wit natuurlijk, maar je kan ook voor kleur gaan. Lichtroze is echt een prachtig zomerkleur en combineert perfect met een strak interieur met houten elementen. Grijs en beige doen het ook altijd goed en geven de ruimte een heuse beach vibe. Wil je een beetje de natuur in huis halen? Dan is muntgroen een top zomerkleur. Dat past ook perfect bij de plantjes op de vensterbank!
 

Leuk voor jou?

Laatste nieu

Gerelateerd nieuws