WonenMet deze tips is je huis binnen no time weer spik en...

Met deze tips is je huis binnen no time weer spik en span!

Het is weer eens tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van je huis. Waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat alles weer spik en span is, zonder uren te moeten schrobben en boenen? Wij hebben de beste tips op een rijtje gezet, zodat jij je huis in no time weer schoon en netjes hebt.

Het schoonmaken van je vloer

is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van een grondige schoonmaakbeurt. Dit is niet alleen omdat je vloer waarschijnlijk het eerste is wat je ziet wanneer je binnenkomt, maar ook omdat je vloer een verzamelplaats is voor stof, vuil en haren. Daarom is het belangrijk om je vloer goed schoon te maken. Hieronder hebben we wat tips op een rijtje gezet voor het schoonmaken van verschillende soorten vloeren.

Houten vloeren

Houten vloeren zijn relatief eenvoudig schoon te maken met een dweil en sopje. Gebruik lauw water met een beetje milde zeep en boen je vloer goed schoon. Zorg ervoor dat je niet te veel water gebruikt, want dit kan ervoor zorgen dat je vloer gaan krimpen of barsten. Nadat je je vloer hebt gedweild, kun je ervoor kiezen om je vloer af te nemen met een droge doek of een stofzuiger met een zachte borstel.

Laminaat

Wil jij je laminaat schoonmaken? Hier volgen wat tips!

Een laminaatvloer is relatief makkelijk in onderhoud. Gebruik hiervoor een speciale laminaat reiniger of een sopje van water en een neutrale zeep. Vermijd schoonmaakmiddelen met ammonia of bleekmiddel, want dat kan de toplaag van je vloer beschadigen. Gebruik ook nooit teveel water, want dat kan de vloer gaan uitzetten. Dit kan als resultaat geven dat je vloer krom gaat trekken waardoor je je hele vloer vernielt.

PVC (vinyl)

PVC vloeren zijn steeds meer in trek vanwege hun gemakkelijke onderhoud. Een simpel sopje van water en een neutrale zeep is hier al genoeg voor. Gebruik nooit te veel water en vermijd schoonmaakmiddelen met bleek of ammonia. Dit kan je vloer onherstelbaar beschadigen.

Algemene tips voor je vloer

– Gebruik nooit te veel water, want dat kan de vloer beschadigen.

– Vermijd schoonmaakmiddelen met bleek of ammonia, want dat kan de vloer beschadigen.

– Boen de vloer altijd in de richting van de planken of tegels.

– Wanneer je klaar bent met boenen, kun je ervoor kiezen om de vloer af te nemen met een droge doek of stofzuiger.

Toilet reinigen

Het reinigen van je toilet is niet het leukste klusje. Maar met een aantal tips zorg je er voor dat deze klus snel geklaard is.

Verwijder eerst alle vuil en stof van het toilet. Gebruik hiervoor een stofzuiger of een vochtige doek.

Vervolgens is het tijd voor het schoonmaken van de toiletpot. Spuit hier een toiletreiniger in en laat dit even inwerken. Maak vervolgens de toiletpot schoon met een toiletborstel.

Reinig ook de WC-bril met een een vochtige doek.

Als laatste is het tijd voor het reinigen van de buitenkant van het toilet. Gebruik hiervoor een vochtige doek of een sopje.

Toilet ontkalken

Na een tijdje gebruik kan er kalkaanslag in je toiletpot gaan zitten. Dit ziet er niet alleen vies uit, maar het kan ook ervoor zorgen dat je toilet moeilijker schoon te maken is. Daarom is het belangrijk om je toiletpot af en toe te ontkalken. Dit doe je door een half kopje azijn in de toiletpot te doen en dit een aantal uur in te laten werken. Je wc ontkalken kan overigens ook met speciaal ontkalkingsmiddel. Vervolgens spoel je je toiletpot goed schoon met water.

Bleekmiddel of een toiletreiniger?

In de supermarkt zie je allerlei verschillende soorten toiletreinigers. Een aantal hiervan bevatten bleekmiddel. Maar is dit wel zo goed?

Bleekmiddel is een sterk schoonmaakmiddel. Het is dan ook niet voor niets dat het wordt gebruikt in industriële reinigingsmiddelen. Bleekmiddel is een stof die de kleur van andere stoffen kan veranderen. Denk hierbij aan kleding of hout. Wanneer je bleek gebruikt op je toilet, kan dit ervoor zorgen dat de kleur van je toiletpot verandert. Dit kan erg vervelend zijn.

Toiletblokje

Een toiletblokje is een klein rond blokje dat je in je toiletpot doet. Dit blokje geeft een aantal uur lang een lekkere geur af en helpt je toilet schoon te houden. Het toiletblokje wordt meestal geleverd met een houder. De houder zorgt ervoor dat het blokje niet in één keer oplost.

Het verwijderen van vliegen

Je kent het wel, van die vieze kleine vliegjes die uit de vuilnisbak komen of van je fruitschaal. Hier kan je iets tegen doen. Vliegen bestrijden kan eenvoudig met een paar huishoud middeltjes.

Zet een bakje water met een beetje azijn op de plek waar de vliegen vandaan komen. De vliegen zullen naar het bakje toe vliegen en in het water vallen.

Je kunt ook een valltrap maken met een glas, bord of schaal. Zet het glas met de opening naar boven op een bord of schaal. Doe hier een lepel honing in en zet het geheel op de plek waar de vliegen vandaan komen. Dek het glas of bord af met vershoudfolie en prik daar gaatjes in. De vliegen zullen naar het glas of bord toe vliegen en daarin vallen. Door het vershoudfolie kunnen ze niet meer de weg naar buiten vinden.

Als je huis eenmaal schoon is, is het belangrijk om het netjes te houden. Wanneer je alles weer netjes opruimt, hoeft het de volgende keer niet zo grondig schoongemaakt te worden. Hopelijk heb je iets aan deze tips en kan je lekker aan de slag!

Leuk voor jou?

Laatste nieu

Gerelateerd nieuws