WonenHoe pimp je jouw interieur zonder al te veel kosten?

Hoe pimp je jouw interieur zonder al te veel kosten?

Je zult het vast wel herkennen: je bent op een gegeven moment een beetje uitgekeken op je interieur. Mede doordat je online op het internet zo ontzettend veel inspiratie kunt opdoen betreffende het interieur, krijg ook jij zin om je interieur om te gooien. Een nieuw interieur geeft weer een nieuw elan in huis en het is natuurlijk ook erg leuk om je bezig te houden met hoe je je interieur kunt pimpen. Ook als je maar een beperkt budget hebt, dan is het nog steeds mogelijk om je interieur zonder al te veel kosten te pimpen.

Met kleur breng je veel verandering

Een beetje kleur in de woonkamer kan al heel veel doen voor je interieur. Als je al jarenlang naar dezelfde kleuren zit te kijken, dan spreekt het voor zich dat je eens een andere kleur wilt zien. Kleur zit hem vooral in de wanden. Natuurlijk hoef je niet alle wanden van een nieuwe kleur te voorzien. Enkele basiskleuren zijn altijd verstandig om te behouden, zoals wit, grijs, beige of eventueel zwart. Met deze basiskleuren creëer je rust. In combinatie hiermee zoek je de gewenste kleur uit die jij mooi vindt. Kies gerust voor een wat uitdagende kleur zoals rood of oranje.Op die manier creëer je al meer passie. Met het schilderen of behangen van één of twee wanden in een volledig nieuwe kleur, kun je al erg veel bereiken om je interieur van een nieuw uiterlijk te voorzien.

Breng meer levendigheid in huis

Een strak en modern interieur kan heel mooi zijn, maar kan op een gegeven moment toch iets te steriel zijn. Kenmerk aan deze moderne interieurs, is de minimalistische uitstraling, dus ´less is more´. Maar dit kan ook te extreem, waardoor je bijvoorbeeld veel lege wanden hebt. Je kunt het toch veel levendiger maken, door deze wanden te voorzien van foto´s of van één of meerdere kunstwerken. Breng er gerust wat meer objecten in. Dat breekt de eentonigheid en dan hoef je nog steeds niets af te doen aan een modern en strak minimalistisch interieur. Wel moet je uiteraard oppassen dat het niet teveel wordt, zodat je interieur alsnog een rommelige uitstraling krijgt. Wees dus niet bang om in deze interieurs voor levendigheid te zorgen.

Op zoek naar nieuwe meubels?

Naast verandering van kleur, is het vervangen van je meubels de volgende grote stap die je kunt doen om je interieur te pimpen. Nieuwe meubels zijn altijd spannend en leuk om aan te kopen, maar nieuw staat ook synoniem voor kostbaar. Wanneer je hier budget voor hebt is dit natuurlijk geen enkel probleem en kun je de meubels aanschaffen die je wilt. Heb je geen budget voor nieuwe meubels, dan kun je alsnog je interieur pimpen. Bezoek bijvoorbeeld de kringloopwinkel. Hier vind je vaak nog prachtige meubelen. En dan maakt het helemaal niet uit of bepaalde meubels er al gebruikt uitzien. Kies bijvoorbeeld voor meubels van hout. Het houtwerk kun je schuren en van een nieuwe laklaag voorzien. Je meubels zien er dan weer als nieuw uit en je heb je interieur met ´nieuwe´ meubels gepimpt.

De mate van natuurlijke lichtinval doet veel voor je interieur

Een heldere woning oogt frisser en levendiger. Hiervoor moet je wel de mogelijkheden scheppen, door voldoende natuurlijke lichtinval in je huis te laten. Als dit nu nog niet het geval is, is dit één van de goedkoopste manieren om je interieur te pimpen. Dus haal weg die dikke donkere gordijnen voor je ramen. Hiermee creëer je voor je ramen ook nog eens extra ruimte. Natuurlijk wil je niet je ramen altijd volledig open hebben, zodat iedereen je huis in kan kijken. Maak hiervoor gebruik van lichtere zonwering, zoals een rolgordijn, vouwgordijn, plissés of luxaflex. Hiermee bepaal je zelf heel gemakkelijk hoeveel licht je in de woning laat en ´s avonds zorg je voor mooi afgesloten ramen.

Mooie en efficiënte verlichting in huis

Verlichting kan heel veel doen met de uitstraling van het interieur. Dit geldt natuurlijk vooral in de avonduren, als je verlichting ook daadwerkelijk gebruikt. Maar ook overdag kan verlichting een rol spelen en dan gaat het vooral om het design van de verlichting. Het is de kunst om een goede combinatie te vinden tussen de juiste verlichting voor in de avonduren en het design van de lampen overdag. Denk bijvoorbeeld eens aan mooie LED railspots. Hiermee ben je bovendien heel flexibel. Je kunt je woonkamer nog zo vaak anders inrichten, met railspots verander je de verlichting gemakkelijk en snel mee. Tegenwoordig is de keuze hierin heel uitgebreid. Kies voor de goedkopere 1 fase railspots voor uw interieur. 3 fase railspots zijn alleen interessant voor winkels die met meerdere circuits op 1 rail willen werken. Railspots zijn de ideale verlichting als je regelmatig de behoefte hebt om je interieur te pimpen.

Plaats een mooie plant

Planten kun je niet genoeg in huis hebben, want een plant is gezond en reinigt de lucht. Althans, soms is teveel niet goed, als je niet zo´n goede plantenverzorger bent. Heb je er juist veel in je woonkamer staan, dan kan dit teveel zijn. Wat beplanting minder kan al helpen om voor verandering in het interieur te zorgen. Andersom natuurlijk ook. Heb je geen enkele plant in de woonkamer, met één grote plant als blikvanger, zorg jij al voor een complete verandering van je interieur. Tegenwoordig kan je zelf planten huren. Op die manier kan je regelmatig van plant veranderen en breek je de monotonie.

Een opvallend kunstwerk aan de muur

Kunst kan heel veel doen in het interieur en dan hoeven dit heus geen dure kunstwerken te zijn. Er zijn zoveel kunstwerken te koop of misschien ben je zelf wel kunstzinnig? Heb je een kale wand dan kun je hier één of meerdere schilderijen hangen. Met één heel groot schilderij trek je de aandacht naar de wand toe en minder naar een eventueel lelijk interieur. Meerdere schilderijen kan ook, maar pas op dat het geen rommeltje wordt en dat de aandacht naar de muur weer wegtrekt.

Leuk voor jou?

Laatste nieu

Gerelateerd nieuws