LifestyleDe lekkerste wintergerechten met rode wijn

De lekkerste wintergerechten met rode wijn

Er is weer een koudere periode aangebroken. We zwaaien de zomer uit en verwelkomen het seizoen van de vallende blaadjes en de pompoenen. De herfst staat weer voor de deur en we kijken stiekem al uit naar de gezellige wintermaanden, dikke jassen, ijskoude temperaturen en een knetterend haardvuur. En uiteraard ook lekker koken en tafelen. Als de temperatuur onder nul is gezakt, smaakt een typisch wintergerecht met rode wijn toch eens zo goed?

Koken met wijn 

Koken met wijn hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Als je met wijn aan de slag gaat in de keuken, onthoud dan deze vuistregel. Witte vis of bepaalde vleessoorten zoals gevogelte passen goed bij witte wijnen. Volle wijnen gaan dan weer hand in hand met kruidige gerechten en schotels met zwaardere smaken. Vrij logisch, toch? Laten we eens kijken naar een klassieker in de winter: varkenshaasje in rodewijnsaus en bospaddenstoelen. Verrukkelijk! Hierbij past een merlot of pinot noir perfect! Welke rode wijn je gebruikt voor de rodewijnsaus is op zich minder belangrijk. De alcohol wordt eruit gekookt, maar het zijn andere smaken in de wijn die een extra touch geven aan je gerecht. Wil je toch op zeker spelen, kies dan voor een Bordeaux. Die doet het altijd prima in rodewijsauzen met vlees.

Rode kool

Rode kool met appeltjes, worst en stoemp: heerlijke Vlaamse boerenkost, dat smaakt extra lekker in de winter, niet? En klaar in een handomdraai, want die die rode kool kan gewoon op het vuur blijven pruttelen, en naar de worst en aardappelen heb je ook niet veel omkijken. Kortom, een eenvoudig gerechtje en snel klaar te maken. Maar wist je dat je rode kool net naar een hoger niveau kan tillen door er wat rode wijn aan toe te voegen? Maak het gerecht helemaal af en drink er een lekker glaasje pittige syrah bij.

Wildstoofpotje

Bij een stoofpotje met wild kies je best voor een vollere wijn. Bij wild denk je meteen aan een everzwijnstoofpotje of een wildragout. De smaken van wild vlees zijn uitgesproken en daar hoort zeker een wijn bij die hier tegenop kan. Gebruik je een te zachte rode wijn? Dan kan het wel eens zijn dat je wijn verdwijnt in dit boeket van kruiden en smaken, en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Wijn bij wild moet sterk genoeg zijn om het geheel te verrijken. Boeuf Bourguignon koken we traditioneel met de Bourgogne wijn, maar voor wild is een rijke cabernet sauvignon, bijvoorbeeld, een geschiktere keuze.

Leuk voor jou?

Laatste nieu

Gerelateerd nieuws