WonenDoe het zelf epoxyvloer

Doe het zelf epoxyvloer

Een epoxyvloer kunt u  erg gemakkelijk zelf leggen, dit gaat het gemakkelijkst met een doe het zelf epoxyvloer pakket. Maar hoe weet je nou hoe het moet en wat zijn de beste tips bij het leggen van zo’n vloer? Dat kunt u allemaal lezen in deze blog!

Wat is epoxy?

Een epoxyvloer bestaat natuurlijk uit epoxy. Dit is een kunststof die door een chemische reactie van een vloeistof naar een vaste stof verandert. Epoxy is ook twee keer zo sterkt als beton en is daarom erg geschikt als goede, stevige ondergrond.

Als u een epoxyvloer besteld, zult u waarschijnlijk twee verschillende stoffen ontvangen. Denk hierbij aan de epoxy giethars en de andere stof, dat is de harder, deze veroorzaakt de chemische reactie. Het is dus ook erg belangrijk om deze stoffen goed met elkaar te mengen voordat je deze laag aanbrengt op uw vloer.

Dit is hoe u een doe het zelf epoxyvloer onderhoudt

Gelukkig is een epoxyvloer ontzettend onderhoudsvriendelijk, aangezien de vloer geen naden heeft. Hierdoor kan dus het vuil en het vocht niet in de kieren en voegen blijven zitten. U kunt het stof wat achterblijft op uw vloer het beste verwijderen met een stofzuiger, daarnaast kunt u de vlekken op uw vloer verwijderen door gebruik te maken van een natte doek. Het is hierbij het verstandigst om geen gebruik te maken van schoonmaakmiddel wat chloor bevat.

De benodigdheden die u nodig heeft voor het aanbrengen van een epoxyvloer

Voor het vloersysteem heeft u de volgende producten nodig:

Voor het voorbereiden van de ondergrond heeft u de volgende dingen nodig:

  • Een schuurmachine met een diamantkom
  • Een bouwstofzuiger
  • En een rol tape

Voor het aanbrengen van de epoxyvloer zelf heeft u de volgende producten nodig:

  • Handschoenen, voor elke laag één paar
  • Een mengemmer, ook hiervoor geldt voor iedere laag één emmer
  • Een mengstaaf
  • Boormachine of een mengmachine
  • Een kwast, ook één per laag
  • Een nylonroller voor de epoxy primer
  • Een rolbeugel

Als u in een grotere ruimte een doe het zelf epoxyvloer gaat aanleggen is het handig om een vloertrekker aan te schaffen. Daarnaast is het ook optioneel om spijkerschoenen aan te schaffen, hiermee laat u zo min mogelijk een afdruk achter op de net gelegde epoxyvloer.

Het aanbrengen van een epoxyvloer

Het duurt ongeveer één laag per dag om een epoxyvloer aan te leggen, houdt hier rekening mee.

Stap 1: het gereed maken van de ondergrond

Als u wilt beginnen met het aanleggen van een epoxyvloer moet u daarvoor de ondergrond vlak, schoon, vetvrij en droog hebben gemaakt.

Stap 2: het aanbrengen van een primerlaag

Als u de epoxyvloer wilt laten hechten, moet er eerst een primerlaag aan worden gebracht. Het is de bedoeling om de primer eerst aan te brengen bij de randen, dit kan het beste met een kwast of met een klein roller. Daarna is het de bedoeling om het minstens 18 uur te laten drogen en binnen 36 uur kunt u de volgende laag aanbrengen.

Stap 3: het aanbrengen van de epoxyvloer

Hierbij is het de bedoeling om eerst de componenten apart te mengen met een mengstaaf, daarna giet u ze samen en mixt u het nog een keer. Dan kunt u een deel van de epoxyvloer aanbrengen op uw vloer en kunt u het verdelen met een vlakspaan of een tandspaan. Het is de bedoeling dat u grote slagen maken in de vorm van halve maantjes!

In deze blog heeft u kunnen lezen hoe u het beste een epoxyvloer aan kunt leggen!

Leuk voor jou?

Laatste nieu

Gerelateerd nieuws