LifestyleHoe blijf je mentaal en fysiek gezond tijdens corona?

Hoe blijf je mentaal en fysiek gezond tijdens corona?

Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders meer stress ervaart sinds de uitbraak van corona? Dat is natuurlijk ook niet gek, want een epidemie veroorzaakt aanzienlijk meer stress en spanning in je lijf. Gelukkig worden de maatregelen langzaam maar zeker opgeheven, waardoor er weer meer mogelijk is en de stress afneemt. Maar je weet wat ze zeggen, de laatste loodjes wegen het zwaarst. Maar gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de stress de baas te blijven en de coronatijd zowel mentaal als fysiek gezond door te komen.

Blijf in beweging

Als er één activiteit ongekend populair is tijdens deze crisis, dan is het wel sporten. Zeker gedurende de periodes waarin onze geliefde sportschool de deuren moest sluiten, hadden velen van ons het zwaar. Er zijn er maar weinig die een home gym in hun kelder of garage hebben, en dus worden we gedwongen om te improviseren. Maar je kunt een heleboel doen in je woonkamer, slaapkamer of tuin. Hierbij kun je gewichten en weerstandsbanden gebruiken, maar ook met volle wijnflessen en pannen kom je al een heel eind. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je in beweging blijft. Maak een korte wandeling tijdens je lunchpauze, dans op je favoriete muziek of ga lekker een stukje hardlopen met je hardloophorloge om.

Onderhoud sociale contacten

Naast beweging, is contact met je dierbaren ook van belang om de stress de kop in te drukken. Het is dan ook goed voor je mentale gezondheid om dagelijks even kort contact te hebben met een vriend, familielid of collega. Of dit nu via je telefoon is, of face-to-face, het effect op je gemoedstoestand is hoe dan ook positief. Bovendien is koken en bakken ook erg populair tijdens corona. Dit kun je alleen doen, met een lekker muziekje op de achtergrond. Maar het is natuurlijk nog gezelliger om dit samen met je partner of vrienden te doen. Zo kun je een heerlijke maaltijd bereiden of een borrelplank maken om samen van te genieten.

Zorg voor een goede nachtrust

Merk jij dat je prikkelbaar en chagrijnig bent wanneer je een nacht slecht geslapen hebt? Dat is logisch, want gedurende je slaap herstelt je lichaam zich en verwerkt het de dag. Wanneer je slecht geslapen hebt, ben je dus niet alleen moe, maar heeft dit ook een negatief effect op je gemoedstoestand. Maar hoe geniet je van een goede nachtrust? Zorg ervoor dat je slaapkamer opgeruimd is, teveel rommel creëert namelijk ook onrust in je hoofd. Ook moet het niet te warm of juist te koud zijn. Neem daarnaast alle afleidingen weg. Doen jij of je partner bijvoorbeeld weleens tandenknarsen? Investeer dan eens in een bitje tegen tandenknarsen.

Zoek afleiding in een oude of nieuwe hobby

Tot slot kan afleiding ook uitkomst bieden. Door afleiding te zoeken verzet je je gedachten, waardoor je minder gaat piekeren. Zoek iets wat je leuk vindt om te doen. Pak bijvoorbeeld een oude hobby op, zoals schilderen, muziek maken of schrijven. Of ga op ontdekking en vind en nieuwe hobby die jou helemaal gelukkig maakt. Dit kan van alles zijn, zolang jij er maar een ontspannen en goed gevoel van krijgt.

Leuk voor jou?

Laatste nieu

Gerelateerd nieuws