Zakelijk & werkWeb design: alles wat je er over moet weten

Web design: alles wat je er over moet weten

Web design betekent letterlijk het ontwerpen van een website. Een web designer creëert daarbij een responsieve en esthetische website die bedoeld is om inhoud aan de gebruiker over te brengen zonder dat hij verdwaalt, zijn aandacht verliest, of de website binnen de twee tellen verlaat.

Back-end vs front-end, ontwikkeling vs ontwerp

In tegenstelling tot vroeger is de taakverdeling tussen ontwerpbureaus en webdesigners intussen erg vloeiend geworden. Programmeurs, ontwerpbureaus en ontwikkelaars van web interfaces voeren nog steeds verschillende taken uit, maar gebruiken vaak dezelfde computertalen, wat ervoor zorgt dat hun toegewezen taken vaak overlappen.

Wat is het verschil?

De personen die voornamelijk in de back end werken, dus achter de schermen van een website, zijn meestal programmeurs en ontwikkelaars. Zij zijn degenen die met hun handen "onder de motorkap" zitten en aan de juiste knoppen draaien en hendels trekken, maar dan op servers en databases. Het zijn experts in programmeertalen zoals PHP of ASP om de meest bekende op te noemen. Het beheer van de front end, hetgeen de gebruiker van een website ziet, is in plaats daarvan het exclusieve voorrecht van designers. Een ontwerpbureau bestaat uit webdesigners die verantwoordelijk zijn voor de creatie van graphic design van de website en die tegelijkertijd de website gebruiksvriendelijk maken voor de gebruikers. Zij leiden de verscheidenheid van besturingssystemen, browsers, toestellen, afmetingen, etc. in goede banen.

Wat doen ze?

Je kan het misschien wel al raden, maar webdesigners en ontwerpbureaus houden zich voornamelijk bezig met web design en ontwerpen. Om toch iets meer in detail te gaan, hebben we hun hoofdactiviteiten hieronder opgesomd:

• Typografie en interface, zodat de website succesvol is in het overbrengen van een inhoudelijke boodschap aan het doelpubliek;

• Kleurenschema, dat duidelijk en esthetisch is en de gebruiker in de juiste richting leidt zonder hem te verwarren en hoort bij het merk van de klant;

• Structuur van de site, onmiddellijk herkenbaar, zodat een bezoeker in de paar seconden die hij op de website doorbrengt, onmiddellijk begrijpt wat hij moet doen, of waar hij moet klikken.

De belangrijkste weg naar een goed ontwerp is om jezelf ook af en toe in te leven in de gebruiker van de website. Als een ontwerper in een front end al een minuut nodig heeft om zijn klik juist te richten, dan mag je er zeker van zijn dat een gemiddelde gebruiker intussen zijn geduld heeft en de website heeft verlaten, lang voordat hij begrepen heeft wat hij moet doen.

Leuk voor jou?

Laatste nieu

Gerelateerd nieuws